Oorsuizen, een hoge piep of constant een ander storend geluid. Sommige mensen worden er gék van. Tinnitus-expert en fysiotherapeut Sandra Posthumus ziet het als haar missie om mensen met tinnitus te helpen. Want: er is wel degelijks iets aan te doen. Met ons deelt ze tien verrassende tips.
Eerder schreven we al over het feit dat het aantal jongeren met oorsuisproblemen stijgt. Daarom luiden experts de noodklok. Tinnitus-expert en fysiotherapeut Sandra Posthumus vertelt: ”Veel mensen lezen en horen dat tinnitus ontstaat door gehoorschade en dat er niets aan te doen is. Vanuit mijn praktijk kan ik zeggen dat dit niet de waarheid is. Mijns inziens is tinnitus een overprikkeling van de hersenen en daar is in de meeste gevallen wel degelijk iets aan te doen. Tinnitus ontstaat vaak door een opeenstapeling van factoren. Je moet eerst weten welke factoren dit zijn om er gericht iets aan te kunnen doen. Je kunt het zien als een soort brandalarm, een waarschuwing van je hersenen dat er actie moet worden ondernomen om weer rust in het hoofd te krijgen. Het heeft geen zin om het alarm uit te zetten (symptoombestrijding), maar je moet de brand (alle factoren die tot overprikkeling hebben geleid) blussen zodat het alarm weer uit kan gaan.”
10 verrassende tips tegen tinnitus
1. Besteed geen aandacht aan je tinnitus
“Wat je aandacht geeft groeit. Besteed je veel aandacht aan je tinnitus door er steeds naar luisteren, op internet naar informatie te zoeken of er de hele dag over te praten, dan haal je het voortdurend naar de voorgrond. Probeer leuke afleiding te zoeken, vermijd het zoeken naar informatie en vraag je omgeving om niets steeds te vragen hoe het met je gaat. Kies bijvoorbeeld met je partner een moment per dag om het te bespreken en praat er verder niet over. Dit kan heel lastig zijn, maar kan je zeker helpen om meer met positieve dingen bezig te zijn, waardoor de tinnitus naar de achtergrond kan verdwijnen.
2. Neem je leven onder de loep
“Tinnitus ontstaat vaak in perioden van ons leven waarin we niet lekker in ons vel zitten. Vraag jezelf daarom af: heb ik nog de juiste baan? Ben ik nog gelukkig in mijn relatie? Is er iets in mijn leven dat vraagt om verandering? Een mooie manier om dit na te gaan is om jezelf de wens-vraag te stellen: stel je wordt morgen wakker met een schone lei, hoe zou je ideale leven er dan uit zien? Denk hierbij nog niet in mogelijke beperkingen. Vraag jezelf eerst af wat je écht gelukkig zou maken, en kijk pas daarna naar mogelijkheden en obstakels, en hoe je deze kunt overwinnen.”
3. Verminder stressfactoren
“Kijk eens goed naar stressfactoren in bijvoorbeeld je thuissituatie, op het werk of in je omgeving. Wat kost energie? Probeer iets aan de situatie te veranderen om deze stress te verminderen. Stress hoeft niet perse negatief zijn; positieve stress is ook stress. Hierbij gaat het vooral om de balans tussen inspanning en ontspanning. Als je het druk hebt met van alles wat je leuk vindt, moet je ook rustmomenten inbouwen; de boog kan niet altijd gespannen zijn. Zet de ‘actieknop’ ook regelmatig ‘uit’. Pauzeer twee keer per dag minimaal een half uur.”
4. Wees je bewust van je (zit)houding
“De meeste mensen zijn zich er niet bewust van dat ze hun schouders vaak opgetrokken houden. Als je je hier niet bewust van bent, kun je er ook niets aan veranderen. Let hier eens op en laat de schouders zakken zodra je merkt dat je nek-/schouderspieren gespannen zijn. Probeer ook je hoofd rechtop te houden en niet met de kin naar voren. Stel je voor, dat je een touwtje aan de achterkant van je hoofd hebt, dat je omhoog trekt. Bij stress klemmen velen de kiezen op elkaar; ook dit gaat veelal onbewust. Zodra je dit bemerkt, laat dan je onderkaak ontspannen ‘hangen’ en beweeg je tong eens langs je boventanden (voorlangs). Strek op de fiets je nek regelmatig, zodat je niet te lang met je kin naar voren zit. Zorg voor een goede slaaphouding; vermijd in ieder geval buikligging. Als je op de zij ligt, moet je wervelkolom een rechte lijn vormen. Een goed kussen is hiervoor van groot belang. Dit mag niet te dik of te dun zijn, maar je nek optimaal ondersteunen om de spieren te laten ontspannen. Ga niet ‘opgefrommeld’ liggen, maar probeer iets meer gestrekt te slapen.”
5. Beweeg!
“Als je beweegt, worden je spieren soepeler, verbetert je doorbloeding, voer je afvalstoffen af, gaan de darmen beter werken, maak je gelukshormonen aan, voel je je energieker en nog veel meer. Je hoeft echt niet naar de sportschool; iedere dag even wandelen en regelmatig iets actiefs doen is voldoende. Zit nooit langer dan anderhalf uur achter elkaar. Loop eens wat vaker de trap op en af, zet de auto wat verder van de plek waar je moet zijn, ga sporten, doe geocaching, badminton achter het huis enzovoorts. Door bijvoorbeeld tennis, badminton, kickboksen en bepaalde lessen in de sportschool, kun je ook nog eens goed je hoofd leegmaken en stoom afblazen. Zo kun je bijvoorbeeld frustraties eruit gooien, hetgeen gunstig kan zijn voor de tinnitus.”
6. Drink voldoende water
“Voldoende water drinken is van belang voor mensen met tinnitus. Water voert afvalstoffen af en voorziet je lichaam van voldoende energie. Te weinig water drinken kan voor lichamelijke kwalen zorgen, zoals hoofdpijn. Bespaar jezelf de extra prikkels die dit met zich meebrengt.”
7. Luister naar Binaural Beats
“Mocht je erg veel last hebben van de tinnitus, dan kan het helpen om Binaural Beats te luisteren via een app op je telefoon of youtube. Je hebt hiervoor wel een koptelefoon nodig of oordopjes, omdat in je linkeroor een andere frequentie binnenkomt dan in je rechteroor. Je hersenen maken hierdoor een extra frequentie aan. Kies de Delta-variant; daarbij kalmeren je hersenen.”
8. Zoek de balans tussen in- en ontspanning
“Als je veel werkt, ga dan niet ook nog iedere avond klussen, op visite of sporten, maar blijf ook een aantal avonden thuis. Zorg dat je tussendoor even (n)iets doet, waarbij je kunt ontspannen. Doe bijvoorbeeld een powernap (maximaal 20 minuten op bed liggen), ontspanningsoefeningen, mindfulness, meditatie, yoga, tai-chi, kleuren voor volwassenen, puzzelen, een boek lezen, muziek luisteren of wandelen. Ben je de hele week druk geweest, plan dan niet het hele weekend vol met bezigheden, maar doe ook eens een dag helemaal niets en ga regelmatig eens een weekendje weg of op vakantie als dat kan.”
9. Geef je grenzen aan en leer ‘nee’ zeggen
“Veel mensen met tinnitus kunnen moeilijk ‘nee’ zeggen, omdat ze niemand teleur willen stellen of het niet netjes vinden, waardoor ze steeds over hun eigen grenzen gaan en overbelasting op de loer ligt. Mensen maken snel misbruik van je, als je altijd ‘ja’ zegt. Om jezelf te beschermen kun je in het vervolg het volgende antwoorden als weer iets van je gevraagd wordt: ‘Daar denk ik nog even over na’ of ‘Daar kom ik later op terug.’ Zo geef je jezelf de ruimte om er eens goed over na te denken. Vervolgens is het veel makkelijk om te zeggen: ‘Ik heb er even over nagedacht, maar ik doe het toch niet.’ Door ‘nee’ te zeggen tegen een ander, zeg je ‘ja’ tegen jezelf.” In dit artikel delen we tips hoe het jou gaat lukken om vaker ‘nee’ te zeggen.
10. Laat je masseren
“Tot slot een belangrijke tip: zoek hulp bij een professionele fysiotherapeut of massage-expert. Zij kunnen helpen je spieren los te maken. Wel is het van belang dat je iemand kiest die de spieren los kan maken die bij tinnitus onder spanning staan. Geef aan dat in ieder geval de volgende spieren op spanning onderzocht moeten worden: M. Sternocleidomastoideus, M. Masseter, M. Temporalis en de suboccipitale spieren (onder de schedelrand). Dit is niet gebruikelijk, maar wel heel belangrijk bij tinnitus. Maar ook een gewone ontspanningsmassage kan helpen om afvalstoffen af te voeren, GABA te activeren (de rustgevende neurotransmitter), de spieren soepeler te maken en je beter te voelen. Wat je zelf nog kunt doen, is het masseren van de oorrand; vooral het oorlelletje en het smalle stukje aan de rand boven het oorlelletje; dit zijn reflexpunten, die de spieren kunnen ontspannen in het nek-/hoofdgebied. Je kunt zelfs een rijtje (houten) wasknijpers op de onderste helft van het oor zetten (rand); bij sommigen verdwijnt hierdoor het geluid tijdelijk.”
Meer weten? Sandra Posthumus geeft nog meer tips in haar boek Tinnitus – er is iets tegen te doen.
Bron: gezondnu: Merel De Backer